Altså i min klinik. Mange børn og forældre finder vej, fordi børnene er udfordrede. Ca. en tredjedel af børnene er præmature.
Nogle lider af kropslig uro, de er altid i bevægelse.
Nogle er meget følsomme, og rummer ikke de indtryk et almindeligt hverdagsliv bringer.
Nogle er så generede af deres tøj, at det er svært at have tøj på, at skifte fra sommersko til vinterstøvler, at komme i brusebad eller få klippet håret.
Nogle sover meget dårligt. Det tager timer at falde i søvn, og søvnen er urolig og præget af mareridt og night-terror.
Nogle børn er meget usikre i deres bevægelser. Måske er musklerne meget bløde, leddene overstrækker. Eller også er musklerne så spændte, at det er svært at slappe af.
Når man er født for tidligt, så er barnet gået glip af vigtig sansestimulation i mors mave. Den stimulation som hjernen har brug for, for at kroppen kan lave sikre bevægelser, og for at barnet er tilpas i sin krop.
I vores hjerne foregår også sortering af alle de millioner af sanseindtryk, som vi hele tiden modtager.
Når man er født for tidligt, har hjernen ikke nået at lære, hvordan man sorterer sanseindtryk. Det man også kalder sanseintegration.
Derfor ser vi de reaktioner, som jeg har beskrevet ovenfor…..
Når vi træner sansemotorik, så stimulerer vi de sanser, som er i ubalance.
Det er følesansen, labyrintsansen og muskel-ledsansen.
På den måde får hjernen “noget at arbejde med”. Den får mulighed for at øve sig på sanseintegrationsarbejdet.
Og efterhånden oplever vi, at generne aftager. Motorikken bliver mere sikker, sproget udvikles og barnet trives i det hele taget bedre.
Det kan tage tid. For de præmatures hjerne har tidligt i livet, lagret erfaringer og følelser, som ikke alle har været lige hensigtsmæssige. Til gengæld har de været nødvendig for at hjælpe barnet efter en tidlig fødsel.
Så hjernen skal have nye, mere behagelige og hensigtsmæssige erfaringer og følelser. Det hjælper træningen med.
Vi kan ikke lave om på, at børnene er præmature. Men vi kan hjælpe dem med de udfordringer de har.
Jeg er fyldt med glæde over, at få mulighed for at arbejde med det jeg gør. At møde Jer forældre, og Jeres skønne børn. At lytte til Jeres historier og erfaringer på godt og ondt. Og særligt at kunne støtte Jer og Jeres barn i den bedst mulige udvikling.
Tak!
Mange hilsner fra Marianne 🙂