STOP VERDEN, JEG VIL AF

Ovenstående sætning har jeg en gang imellem tænkt, når det hele gik for hurtigt, når der var for meget at tage stilling til, når jeg var stresset, og når jeg bare trængte til, at det hele stoppede op, så jeg kunne få noget ro.

For nyligt skete det. Verden stoppede praktisk talt. Pludselig var vi mange, der ikke skulle “noget”. Vi skulle blive hjemme, ikke gå på arbejde, ikke se familie og venner, ikke gå i teater, til koncert og på dyrskue. Der blev ro……

Jeg opdagede, at på trods af bekymring for, hvor vi var på vej hen med coronapandemien, bekymring for min klinik, for mine gamle forældre, for familiemedlemmer, som blev syge osv., så fik jeg ro på. Jeg skulle ikke nå noget, og så længe jeg skuede ud i fremtiden, så det sådan ud. Så da jeg stod overfor en situation, som jeg aldrig havde forestillet mig at skulle opleve, og som var skræmmende, så blev jeg helt afslappet.

For jeg skulle ikke andet, end ingenting.

OG NU LÆSER JEG SÅ, AT DER HAR VÆRET MARKANT NEDGANG I ANTALLET AF EKSTREMT FOR TIDLIGE FØDSLER I DANMARK UNDER CORORNA!!!

Man kender ikke forklaringen endnu, men er det mon et tegn på, at vi skal til at passe bedre på vores gravide? Et tegn på, at vi skal stoppe op?

Samtidig har jeg hørt fra rigtig mange af mine kunder, som jo har sensitive, præmature, urolige, ængstelige børn, at mange af børnene har fået det meget bedre under nedlukningen.

Det lyder til, at de har haft stor gavn af en periode hjemme, sammen med familien, uden en masse aktiviteter “ud af huset”, mindre grupper i skole og børnehave, flere voksne, og mere tid i naturen. De har fået det bedre!

Så måske er det på tide, at vi på samfundsplan for alvor kigger på, hvad vores travle liv gør ved os allesammen.

Måske skal vil stoppe verden? Ikke med en truende pandemi. Men fordi vi lider under travlheden, og fordi vi gerne vil have det bedre.

Og kære mødre, som har født for tidligt: lad nu være at tænke og føle, at den tidlige fødsel var Jeres egen skyld. Det har I tænkt rigeligt! Og tro mig. Den følelse kender jeg selv alt for godt.

Det her er et vink med en vognstang til os alle på samfundsniveau, og ikke et spørgsmål om at gøre den enkelte ansvarlig.

SÅ MERE RO TIL ALLE, ER MIT ØNSKE. VI TRÆNGER TIL DET 🙂

DA HER BLEV RO

Pludselig en dag i marts 2020, lukkede verden ned.

Familier blev lukket inde i deres hjem, overladt deres eget selskab. Forældre skulle arbejde hjemme, børnene kunne ikke komme i pasningstilbud og skole. Det var slut med Legeland, svømmehal og brunch på den lokale cafe´.

Her blev stille….

Vi var nok alle mere eller mindre i chok, over det som ramte os. Vi lukkede os sammen om os selv med vores nærmeste. Med mindre vi var en af dem, der knoklede for at sikre alle os andre.

Også min klinik lukkede ned i fysisk form. Nogle familier kunne jeg “mødes med” via Skype. Andre var jeg i dialog med over mail eller telefon.

Og det var her jeg først oplevede det.

Mange forældre fortalte mig nemlig, at deres børn faktisk havde det forbavsende godt. På trods af, at de ikke kunne være sammen med kammerater, kunne komme ud at lege helt som de plejede, eller kommer afsted til fritidsaktiviteter. De havde det godt.

Børnene faldt til ro. De slappede af. Blev gode til at lege selv. Nød samværet med deres forældre, som måske var sendt hjem fra arbejde, eller forsøgte at arbejde hjemme, så vidt det nu var muligt. Søskende blev pludselig bedre legekammerater og familierne kastede sig over fællesaktiviteter som ex. puslespil.

Nu er vi så småt begyndt at åbne op igen. De mindste børn er i pasningstilbud eller i skole. Ganske vist med masser af håndvask og begrænsninger. Men også med små grupper med mere plads og flere voksne til det enkelte barn. De har korte dage, og dagligdagen er stadig uden andre aktiviteter såsom fritidstilbud og sammenkomster med venner og familie.

Jeg fornemmer, at en del af os har fået en mere rolig hverdag. På nogle punkter bestemt mere udfordrende. Men også mere rolig. Og noget tyder på, at børnene profiterer af det.

Jeg synes, at det giver stof til eftertanke i forhold til, hvordan vi levede vores liv inden corona. Mange af os havde godt nok fart på.

Vi oplevede en stigning i børn med angstproblematikker og skoleværgring. Jeg kan ikke lade være at tænke, at mange børn var stressede. Helt som vi voksne også var det. Coronakrisen har også givet en form for stress. Med alt den usikkerhed, håndvask og bekymring. Men den har også givet ro og tid, og måske skal vi bruge det til en anledning til at tage vores liv op til overvejelse.

Vil vi blive ved at have så travlt, så både vi og vores børn bliver stressede? Eller vil vi stoppe op, og ændre noget, med udgangspunkt i de reaktioner vi har set hos børnene i denne periode? Og hos os selv måske? Og det gælder faktisk også de vilkår vi hidtil har budt børnene i daginstitutioner og skoler. Mange børn på lidt plads, og få voksne. Hvad synes du?

Jeg ved godt, hvad jeg vælger.