NÅR BØRN HAR SVÆRT VED AT BLIVE “RENLIGE”. HVAD GØR VI SÅ?

Jeg bliver ofte inspireret af de spørgsmål eller opslag jeg læser på Facebook. Og så får jeg lyst til at skrive….

Denne gang er det om de børn, der har svært ved at blive tørre. Som tisser om natten, som drypper eller har store uheld om dagen, og så dem, der også har udfordringer i forhold til at fuld kontrol over deres afføring.

Der kan være stor forskel på, hvornår børn får kontrol over når de skal af med “noget”. Nogle er  meget tidlige, og smider måske bleen når de er 2 år. Andre har brug for længere tid, og er måske børnehavebørn før det lykkes. Og så er der dem, der langt op i skolealderen stadig kæmper. Og så er det bestemt ikke sjovt længere.

En ting er at blive renlig om dagen. Det bliver de fleste børn omkring 2-4 års alderen. Noget andet er det med at holde sig tør om natten.

Det er faktisk ikke så ualmindeligt, at børn stadig tisser om natten, når de starter i skole. Faktisk gør omkring 20% det. Idag er vi så heldige, at man let kan købe store bleer, og på den måde afhjælpe de gener det medfører, når barnet sover fra tissetåren. I løbet af 0. klasse, vil en del vokse fra det. Vi må altså konstatere, at man ikke er unormal, hvis man tisser om natten som 6-årig.

Har du et barn, som er vådligger efter 6-7 års alderen, er det en god ide´ at få barnet undersøgt på børneambulatoriet eller en inkontinensklinik. Det er nemlig vigtigt at udelukke, at barnet ikke har en urinvejsinfektion, misdannelser i urinvejene, eller en anden fysiologisk forklaring. Det er dog sjældent tilfældet.

En af forklaringerne kan være manglende produktion af det hormon, som hæmmer dannelsen af urin når vi sover. Dette hormon er nogle børn længe om at danne tilstrækkeligt af. En problematik som er arvelig, og derfor ofte ses i generationer i samme familie. En anden forklaring kan være, at blæren ikke rummer ret meget før den må tømme sig. Børn med en af disse problematikker, kan hjælpes enten med ringeapperat eller medicinsk.

MEN….. så er der den sansemotoriske forklaring. Og den er der ikke så mange, der er opmærksomme på, eller kender til. 

Nogle børn har en aktiv galantrefleks. Det er en spædbarnsrefleks, som burde være væk inden 1½-2 års alderen, men som en del børn, med forstyrrelser i følesansen stadig har. Når denne refleks aktiveres, kan den udløse en vandladning.

Vi kan altså have et barn, som når det vender sig i sengen, får udløst refleksen, og dermed kommer til at tisse. Og det kan vi ikke løse med hverken medicin eller ringeapperat. Det skal løses ved at “fjerne” refleksen. Da den hænger sammen med følesansen, er det stimulation af denne, der skal til. Massage…..særligt i området, hvor refleksen er aktiv, nemlig langs rygsøjlen. Denne refleks kan i øvrigt også være skyld i, at nogle børn, har svært ved at få kontrol over vandladningen om dagen.

Børn med rod i følesansen, kan have svært ved at mærke, hvornår blæren eller tarmen giver besked om, at noget er på vej. De registrerer det ikke, og vi tænker, at det er fordi de er optagede af leg eller andet, at de ikke mærker det. Men hjernen registrerer simpelt hen ikke signalerne i tilstrækkelig grad.

Og så er der de børn, der mærker alt for meget. De kan blive helt hysteriske når de mærker urin eller afføring. De vil ikke af med det, holder på det, eller vil kun i bleen. Og når de har forsøgt at holde på det tilstrækkeligt længe, ja så bliver de måske forstoppede, eller der sker uheld.

Igen er vi nødt til at stimulere følesansen, så børnene får en tilpas måde at mærke sig selv på.

Der kan også være en sammenhæng med, hvordan barnets muskelspænding er. Børn med en lav muskelspænding kan have tendens til forstoppelse. Og ikke sjældent oplever jeg, at når vi træner sansemotorik, og dermed også fornemmelsen af den rette muskelspænding, så reduceres behovet for afføringsmidler, som eksempelvis Movicol. Det er ret fantastisk.

En del af de børn jeg møder i min klinik, er udover det sansemotoriske, også udfordrede omkring inkontinens. Men ikke sjældent oplever jeg, at når vi arbejder med det sansemotoriske, så kommer det andet med af sig selv. Jeg har også familier, som henvender sig med inkontinens, som det primære. Det er et spændende område at tage fat på synes jeg, fordi det er en helt anden tilgang, hvilket mange børn også sætter pris på. Det er jo typisk de store børn, som for alvor er generede at ex. nattisseriet, og som derfor er meget motiverede for at skabe en ændring i deres situation.

Jeg håber, at jeg med dette skriv, kan være med til at sætte fokus på en anden måde at få bugt med inkontinens hos børn på.

De kærligste hilsner fra Marianne

16 thoughts on “NÅR BØRN HAR SVÆRT VED AT BLIVE “RENLIGE”. HVAD GØR VI SÅ?

 1. Fint indlæg, min datter (5 år) er pt. på medicin pga. Nattetisseriet. Vi er egentlige helt afslappet omkring det, men hun vil også gerne selv af med den natunderbuks.
  Nu skriver du at man skal stimulere rygsøjle. Hvad kan vi aktivt gøre?
  Hilsen Sandie

 2. Hej Sandie
  Tak for din besked 🙂
  I kan give hende noget massage på bagsiden af kroppen. Det må gerne være lidt “fast” og bestemt ikke kilde. Dette kan hjælpe, hvis problemet er en aktiv “galantrefleks”. Og det ved jeg jo ikke om hun har? Men massage som ikke kilder, kan under alle omstændigheder hjælpe hende til bedre at mærke sig selv. Så det er der aldrig noget forgjort i.
  Hvis du har brug for at få afklaret, hvorvidt der kan være noget sansemotorisk som ligger til grund for nattetisseriet, kan du kontakte en af vores afdelinger, som ligger rundt omkring i landet. Du kan finde os her (Jeg selv holder til i Smørum på Sjælland) Mvh. Marianne
  http://www.sansemotorik.NET

  • Hej Christine

   Ja, det kan i hvert fald hjælpe. Men det er vigtigt, at barnet finder massagen/berøringen behagelig. Så hvis det kilder for meget, kan man dæmpe signalerne/påvirkningen ved at lægge nogle tæpper over barnet, og så massere gennem det. Massage som kilder, kradser eller på anden måde generer, vil stresse hjernen. Hvor imod behagelig massage vil få hjernen til at udskille velværestoffer, som gør barnet godt tilpas 🙂 Man kan godt lave en ret pågående massage i området, hvor galantrefleksen sidder, hvis det er ok for barnet.
   Mvh. Marianne

 3. Hej Marianne.
  Har lige læst ovenstående, men er fortsat lidt usikker.
  Jeg har en bonus datter på 7 år (8 til januar). Hun har siden starten af 1.klasse haft uheld med alt lige fra decideret vandladning i bukserne til dryp (som dog er nok til at både trusse og bukser lugter). Det svinger om det sker 1 gang eller flere gange på en uge.
  Vil du mene at motorisk stimulation som massage på nedre ryg kan hjælpe hende? Det er 3 år siden at mor og far flyttede fra hinanden.
  Venlig hilsen
  Trine

  • Hej Trine

   Hvis det er refleksen man skal ind og påvirke, så går den fra nakken og ned midt på lårene, så det er hele det område, der skal påvirkes. Det er dog ikke sikkert, at det kan stå alene, men er dog værd at forsøge. Se evt. også de svar jeg har givet til andre, der har skrevet til mig .
   De står nedenfor her på siden.
   Mvh. Marianne

 4. Hej.
  Min søn på 5 1/2 er pt i udredning for inkontinens både tisseri og afføring. Ham føler det slet ikke. Og det er somom problemet bliver værre og værre. Han har været blefri mht. afføring i 2 år. Men havde en forstoppelse som blev normaliseret med movicol. Det har dog ikke afhjælper problemet, og der er næsten hver dag uheld og mange gange. Han tisser derudover i bukserne flere gange dagligt med enkelte dage uden uheld.
  Udredningen på børneambulatoriet tager virkelig lang tid.
  Hvad kan jeg selv gøre sideløbende med sygehuset?

  • Hej Tanja
   Tak for din besked.
   Du spørger, hvad du selv kan gøre sideløbende med sygehuset? Jo, på sygehuset er de rigtig dygtige til at få styr på alt det fysiske. Om der er misdannelser eller infektioner i urinvejene. Om blæren rummer nok, tømmer sig som den skal osv. Og så også det med eventuel forstoppelse. Og alle disse ting er vigtige at få afklaret, som I jo også er i gang med.
   Det du kan gøre side løbende er at rette opmærksomheden på den sansemotoriske side af sagen.
   Min erfaring er, at når vi træner sansemotorik, så sker der ofte forbedring for de børn, der kæmper med inkontinens. Jeg tænker, at det skyldes flere ting, men særligt evnen til at mærke sig selv, og kroppens signaler forbedres. Og så bliver også lettere at mærke, at man skal tisse, og af med afføring.
   Som jeg også skriver i mit indlæg, så kan inkontinensen skyldes en refleks, som hænger sammen med følesansen. Det kan være skyld i spontane vandladninger både nat og dag.
   Jeg har jævnligt børn i forløb hos mig, som er udfordret med inkontinens, men hvor en sansemotorisk undersøgelse viser, at der er nogle sansemotoriske aspekter som vi kan arbejde med. Og så gør vi det. Det vil sige, at det at løse inkontinensen, bliver sekundært i forhold til de sansemotoriske udfordringer.
   For nogle børn, får vi løst det helt, og for andre ser vi en forbedring.
   Nu ved jeg jo ikke, hvor i landet du bor, men Sanse Motorik – det bedste til dit barn, som jeg er en del af, har klinikker i hele landet. Hvis du følger linket, kan du se, hvilken klinik, der er tættest på Jer (Jeg har klinikken i Smørum på Sjælland). Kontakt dem, og hør nærmere om et forløb. Vi arbejder alle udfra samme koncept, så derfor vil vi alle kunne byde ind i forhold til denne problemstilling.
   Held og lykke med det
   Mvh. Marianne
   https://www.sansemotorik.net/afdelinger/

 5. Hejsa. Vi har en pige på snart syv, som som sådan ikke lider af inkontinens. Men hun laver kun afføring i bleen. Ingen uheld. Kan der her være tale om noget samsemotorisk? Pt påvirker det hendes indtag af mad meget og dermed også hendes humør.

  Tina

  • Kære Tina
   Tak for din besked. Det lyder ikke rart, at hun stadig kun er tilpas ved at lave afføring i ble. Hverken for hende eller Jer.
   Det som jeg tænker kan være i spil, kan være noget omkring følesansen. Det at mærke sig selv. Og at turde mærke sig selv. Herunder at skulle lave afføring på toilet. Omvendt burde det også være ubehageligt for hende at mærke afføring i bleen. Men det er jo kendt for hende, hvor det andet er “nyt”. Jeg kender et andet barn, hvor de har samme problem. Lige nu øver de, at lægge/sætte bleen i toilettet, og så kan man sidde på toilettet og “aflevere” i bleen. Jeg ved ikke om det er værd at prøve hos Jer? Men de har så forinden arbejdet med sansemotorik i lang tid. Jeg kan ikke udfra det du skriver sige, om der er noget sansemotorisk i spil hos Jeres datter. Der har jeg brug for flere oplysninger 😉 Men send evt. en mail (så du ikke skriver her i “offentlighed” eller ring på 2195 9712, så skal jeg se om jeg kan komme det nærmere. Mvh. Marianne

 6. Hej,
  Jeg har en dreng som lige er blevet 6 år.
  Har haft store problemer med at få ham til at blive renlig siden han var 3 år.
  Han nægter at bruge toilettet og kan holde sig i flere timer. Han har også mange uheld i børnehaven.
  Han går helt i panik, græder, begynder at ryste og hoppe når han står/sidder på toilettet og vil ikke give slip.
  Han er blevet undersøgt hos lægen og børnepsykolog men vi har ikke fundet løsningen endnu.
  Han skal starte i skole til Maj, og jeg ved ikke hvad jeg skal gøre.
  Kan du komme med nogle råd eller om du har oplevet/hørt noget lignende?

  Med venlig hilsen
  Desperat mor

  • Kære Dina
   Jeg beklager virkelig, at jeg først får svaret dig nu. Jeg er normalt ikke så længe om at svare…
   Og stakkels din dreng 🙁 Det er hårdt for ham, og for Jer.
   Jeg tænker, at forklaringen kan ligge i hans måde at mærke sig selv, og hans omverden på. Med andre ord det taktile system. Og ja, jeg møder andre børn med den udfordring.
   I kan evt. forsøge at arbejde med noget sansemassage i en periode. Læg ham på maven, læg evt. et tæppe over ham. Masser med bolde, skrubber, rulle osv. hvad du lige kan finde eller har. Massagen skal føles rar. Det må ikke kilde, eller gøre ondt. Hvis det generer ham, skal du lægge flere tæpper på, til at dæmpe påvirkningen. Når han siger, at nu er det dejligt, slapper af, og måske sukker dybt, så har I ramt rigtigt. Gentag massagen dagligt i ca. 10 minutter i mange uger, og se, hvad der sker. Forhåbentlig giver det en bedre kropsfornemmelse og afstressning af krop og nervesystem.
   Og hjælper det slet ikke, så er du velkommen til at kontakte mig, for en nærmere udredning sansemotorisk.
   Jeg sender også dette svar til dig på mail.
   Mvh. Marianne

 7. Hej Marianne

  Jeg har en søn, som bliver 5 år til maj, vi har siden januar 2020 kæmpet med at få ham renlig. I starten havde han flere uheld hverdag af begge slags. Så gik det over til kun 1 uheld hver dag og nogle gange med flere dage uden uheld, men at han hvergang han skulle tisse havde dryppet i underbukserne. Siden har vi haft perioder hvor han i måske 2 måneder nåede alt til tiden og pludselig er den gal igen. Vi har ved lægen nu sat ham på movicol, som virkede med det samme og han var igen renlig i flere måneder. Men nu igen er det gået galt for ham. Det er stortset aldrig tisseuheld, men meget dryppen og ellers næsten hvergang han har uheld ved afførring. Han tisser også hver nat i bleen og vågner aldrig af enten at han skal tisse eller af at han har tisset. Hvad tror du det kan være og tror du der er noget I kan hjælpe med?

  Vh Stine

  • Kære Stine
   Tak for din kommentar. Jeg sender lige en mail og beder om dit telefonnummer. For det er lettere at tage den over telefonen. Jeg har nemlig et par uddybende spørgsmål 😉
   Mvh. Marianne

 8. Hej Marianne

  Ved du om det at stimulere følesansen, når barnet ikke kan mærke sig selv og hvornår de skal på toilettet, også gælder med børn som ikke er præmaturt?

  Mvh.
  En studerende der er i gang med en afsluttende opgave til pædagogisk assistent

  • Kære Pernille

   Tak for dit spørgsmål 😊

   Og det korte svar er JA.

   For andre børn kan også have forstyrrelser i følesansen, af andre årsager. Så det skan bestemt hjælpe at stimulere følesansen på alle børn, som er udfordret omkring en over- eller underreagerende følesans.
   Mange har faktisk en kombination af begge dele. Der er bare ”kludder”. Så noget mærker de for meget, og noget mærker de ikke.

   Held og lykke med din opgave 😊

   Jeg har også svaret dig direkte på mail.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *