Læs her den seneste nyhedsmail fra Sanse Motorik(R) – det bedste til dit barn. Det handler om labyrintsansen, som er en vigtig del af vores balance.
HAR DU VENDT DIT BARN PÅ HOVEDET I DAG?
Børn elsker at blive vugget, kørt med, at få svingture, at gynge og vippe….
Eller gør de?
Det gør rigtig mange heldigvis. Men der er også en del børn, der undgår den slags aktiviteter, og som protesterer kraftigt når de skal køre i bil, sejle eller op i luften.
Kender du sådan et barn? Hvis du gør, så kender du sandsynligvis et barn med ubalance i labyrintsansen, også kaldet vestibulærsansen.
Labyrintsansen sidder i vores indre øre, og er en del af vores balance. Det er den, der gør os rundtossede når vi drejer rundt, og som kan gøre os søsyge og køresyge.
Det er den sans som børn (og voksne) stimulerer når vi gynger, triller, vipper, laver kolbøtter, rutcher osv.
Mange børn stimulerer helt naturligt deres labyrintsans. De elsker lege, der gavner denne sans.
Men nogle børn undgår alle legeredskaber, der “bevæger” sig. De siger nej tak til svingture, til at gynge og på Tivolituren, har de ikke lyst til at prøve ret meget. De kan næsten blive paniske, hvis vi prøver at lokke eller presse dem.
Nogle børn hader bilturen når vi skal køre på sommerferie. Måske kaster de ligefrem op, fordi de bliver voldsomt køresyge. Andre tør ikke sejle, eller bliver meget let søsyge.
Det er tegn på, at labyrintsansen ikke har det godt.
Hos nogle børn, giver det usikker balance, usikker motorik og tilbageholdenhed.
Hos andre børn kan det give det helt modsatte, nemlig uro og fuld fart på hele tiden. Begge dele er en måde at kompensere for en usikker balance på.
Nogle børn får søvnproblemer. De vil ikke ned at ligge, og når de endelig sover, er det en urolig søvn.
Børn kan få problemer med labyrintsansen i forbindelse med mellemørebetændelse, væske på øret o.lign.
For tidligt fødte børn har ofte problemer med labyrintsansen, fordi de er gået glip af de ”snurreture” de skulle have haft i mors mave, og i stedet har ligget ret stille i kuvøsen eller på brystet at mor eller far.
Det er gode er, at labyrintsansen er forholdsvis let at træne. Rolige snurreture rundt om sig selv, både med hovedet opad, liggende og nedad, hjælper til at træne denne sans op.
3 gode fif:
– Giv dit barn en rolig svingtur hver dag, evt. mens I danser til god musik
– Lad dit barn få en trilletur hver dag, gerne udenfor og ned ad bakke
– En tur med hovedet nedad, evt. kombineret med en rolig svingtur er sjovt og stimulerende
Men husk: hvis dit barn viser stor modstand overfor disse lege, så vil vi opfordre Jer til at få hjælp til at få trænet denne sans op.
Det kan vi hjælpe med, ligesom vi kan hjælpe Jer med træning af resten af barnets sanseapparat.
På den måde kan årets bilferie bliver noget sjovere….
Lad os hjælpe Jer med at hjælpe Jeres barn